Strategiebepaling (extensive)

Strategie AmsterdamStrategiebepaling kan op verschillende manieren. Populair zijn de pragmatische methodes waaronder de lean startup methode. De uitgebreidere, klassieke methode is meer geschikt voor grotere of langere bestaande ondernemingen. De reden is dat dit soort organisaties vaak ook veel interne factoren hebben die van invloed zijn op de mogelijke strategie(ën). Daarnaast gokken ze minder graag op een goed idee en het toetsen daarvan. Ze genereren liever eerst op basis van een uitgebreide interne- en externe analyse de mogelijke strategieën voor de toekomst, om op die manier meer zekerheid en feeling te hebben met de mogelijke toekomstige opties.

Groot voordeel van een uitgebreide strategiebepaling is vaak ook het gezamenlijke proces met diegenen die de keuze voor strategie x of y moeten maken. De gezamenlijkheid ervan maakt dat de te kiezen strategie veel eerder gedragen wordt dan wanneer deze voornamelijk van buiten af wordt voorgedragen.

Budget

Het benodigde budget is afhankelijk van hoe intensief het strategiebepalingstraject wordt ingezet. Hoeveel meetings zijn gewenst? Worden er ook financiële analyses zoals omzet- en winstontwikkelingen verwacht? Product analyses? Portfolio analyses? Het zelfde geldt voor de externe analyse: wordt er bijvoorbeeld puur gekoerst op desk research of worden er ook interviews met potentiële gebruikers/klanten verwacht? Hoe is de omschrijving en verslaglegging? Is een pragmatische omschrijving en overleg daaromtrent voldoende, of zijn presentaties rondom de bevindingen ook gewenst. Afhankelijk van al deze factoren varieert een strategiebepalingstraject van enkele duizenden euro's tot 10 a 25.000 euro.

Meer weten?

Bel gerust als je meer wil weten over de mogelijkheden voor jouw organisatie: 06 2907 6947.

Alternatieven

Wanneer je een goed business idee lijkt te hebben kun je deze ook direct laten toetsen op de levenvatbaarheid. Dit doen we dan veelal met de Lean startup methode. Deze methode is heel pragmatisch door direct het idee te gaan toetsen (zonder daarbij dus eerst uitgebreid te kijken naar de interne- en externe situatie) en vergt daardoor veel minder budget.